Olen selle pikkpoisi retseptiga väga rahul,
kuna see hoidis ilusasti koos, ei olnud pudine ning maitses suurepäraselt. Hea
võimalus on siin ära kasutada ka kõrvitsat. Pikkpoiss on ääretult hea
pühadelaual koos ahjuköögiviljade ja kastmega või lihtsalt külmalt leiva peal.
26x12 cm leivavormi täis, umbes 10 - 12 lõiku
- 3 sl linaseemnejahu/linajahu + 9 spl vett
- 200 g kuivatatud
rohelisi läätsi
- 100 g riisi
- 2 - 3 spl õli
- 2 sibulat
- 1 tl soola
- näpuotsatäis
jahvatatud musta pipart
- 3 küüslauguküünt
- 200 g riivitud
kõrvitsat (võib asendada ka riivitud porgandiga)
- 3 sl riisijahu
- 2 tl
köögiviljapuljongi pulbrit või vastavalt maitsele soola
- (4 sl maitsepärmi)
- 2 spl
maisitärklist
- 1 tl
küpsetuspulbrit
- ½ tl kuivatatud
rosmariini
- 1 tl õunaäädikat
- 3 sl Felixi
suitsust grillkastet või kvaliteetset ketšupit
Eelkuumuta ahi 180-kraadini. Sega linaseemnejahu veega ning jäta
segu vähemalt 15-minutiks külmkappi tahenema. Linajahu ja vee segu aitab
pikkpoisi tainast paremini siduda ja sobib hästi muna asemel. Keeda läätsed ja
riis koos täiesti pehmeks, peaaegu pudruks. Samal ajal kuumuta pannil õli, lisa
hakitud sibulad, sool ja pipar. Prae umbes 2 - 3 minutit, kuni sibul on
kuldpruun. Lisa hakitud küüslauk, prae 30-sekundit ning lisa riivitud kõrvits.
Prae paar minutit. Nüüd kurna läätsedest ja riisist korralikult vedelik välja.
Lisa kurnatud läätsedele ja riisile praetud sibulad, kõrvits ja linaseemnesegu. Suuremas kausis
sega läbi kõik kuivad koostisained (riisijahu, puljongipulber, maitsepärm,
maisitärklis, küpsetuspulber ja rosmariin). Lisa läbisegatud kuivained
läätse-riisisegule koos õunaäädikaga. Sega kõik korralikult läbi. Määri
leivavorm õliga ja vala pikkpoisi tainas vormi. Silu lusikaga pealt ühtlaseks,
lisa grillkaste või ketšup ja määri see laiali. Küpseta 45 - 50 minutit 180-kraadi juures. Lase enne serveerimist ja lahti lõikamist kindlasti jahtuda ja
taheneda.
Väga põnev retsept, Sandra! Mul on plaanis see roog täna õhtul ära katsetada. Enne aga paar täpsustavat küsimust. Kas küpsetuspulbri asemel võib siin kasutada ka soodat? Kui jah, siis kui palju? Kas ilma maitsepärmita on tulemus samuti hea? Ma pole mahepoest maitsepärmi leidnud. Küll aga leidsin Rapunzeli mahedad pärmihelbed (koostis: teravilja baasil pärm, täistera nisujahu, meresool). Mis muidu maitsepärmi koostiseks on? Suur aitäh ette vastuste eest!:)
VastaKustutaAitäh, Karin! Soodat võiks panna natuke üle poole teelusikatäie ja sel juhul lisada ka sama palju (õuna)äädikat. Ja ka ilma maitsepärmita saab pikkpoiss väga hea. Mina kasutan muidu sellist maitsepärmi: http://www.bonsoya.ee/est/tooted/kuivsegud-ja-pulbrid/61/maitseparm
KustutaTasub silmas pidada ka seda, et pikkpoisil tasub peale ahjust võtmist natuke seista lasta ja jahtuda, siis parem lõigata.