Kui sõbranna Anna meile külla tuli ja seda suppi maitses, ütles ta, et see on ikka seljanka maitsega, mitte nagu see versioon, mida ta mõni päev tagasi ühes Pärnu kohvikus sõi. Mul oli seda muidugi rõõm kuulda ning ka mu kallimale meeldis see supp väga. Ma ei teagi vist eestlast kellele seljanka ei meeldiks. Tavaliselt on see paksult liha täis, kuigi tehakse ka seeneseljankat. Viimast küll rohkem hoidise vormis. Ka minu ema on purgis seeneseljankat teinud. Talvel oli nii hea seda võtta. Lihtsalt vesi juurde, natuke keeta ja ongi kodune supp valmis.
Aga seeneseljankat saab ka värskena kohe keeta, ei pea järgmist sügist ja hoidistamist ootama. Talvel tulevad appi šampinjonid. Kui sul leidub aga sügavkülmas metsaseeni, siis kasuta julgelt neid. Sellisel juhul saab supp eriti seenene. Ning kui sa seenesõber ei ole, jäta need üldse ära. Ka ilma seenteta saab see supp väga maitsev. Või asenda seened hoopis vegan viinerite ja grillsojaga.
Mulle väga meeldib, kui seljankas on veel ka paras ports oliive (soovitatavalt nii musti kui ka rohelisi) ja paar sidruniviilu. Kui ma veel liha sõin, sai ikka igasuguseid seljankasid proovitud. Kvaliteet varieerus kõvasti. Olen saanud nii seljanka nimega läbipaistva selge leemega suppi kui ka tulisoolast paksu tomatisuppi. See versioon on aga täpselt selline nagu mulle meeldib. Parajalt tomatine, rohke sibulaga, parajalt paks aga mitte liialt, õrnalt hapukas ja sidrunine ning külma ilmaga kohe eriti kosutav. Mulle meeldib seda süüa koos päevalilleseemne hapukoore, värskelt jahvatatud pipra ja rohelise sibulaga. Proovi järele!
Valmistamisaeg: 25 minutit
Kogus: 4 - 6 inimesele
Koostis:
- 3 sl õli
- 4 keskmist sibulat
- 200 g hakitud šampinjone või muid söögiseeni
- 2 suurt küüslauguküünt
- 2 loorberilehte
- ½ tl jahvatatud musta pipart
- 2 kuhjaga tl paprikapulbrit
- 1400 ml keevat vett
- 3 keskmist kartulit
- 3 suurt marineeritud kurki
- 3 sl rohelisi kivita oliive
- 3 sl musti kivita oliive
- 5 sl tomatipastat
- 1 viil sidrunit, koos koorega, lõigatud neljaks
- 2 - 2 ¼ tl soola
- (värsket peterselli serveerimiseks)
Valmistamine:
Aja paksema põhjaga pott kuumaks. Lisa õli, viilutatud sibulad ja näpuotsaga soola. Prae paar minutit. Lisa hakitud seened, hakitud küüslauk, loorberilehed, must pipar ja paprikapulber. Prae paar minutit. Lisa keev vesi ja keeda 5 minutit. Lisa kartuliviilud ja keeda veel 5 minutit. Lisa hakitud marineeritud kurk, oliivid, tomatipasta, sidrunitükid ja sool. Keeda veel 5 minutit või kuni kartul on pehme. Serveeri värske peterselli ja/või rohelise sibula ning päevalilleseemne hapukoorega.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar