Kui ma väiksena esimest korda elus klassikalist
lasanjet proovisin, siis mulle see eriti ei meeldinud, kuna see oli minu jaoks
liiga rammus. Ka aastaid hiljem pole mulle klassikaline variant
(piima-jahu-juustukastmega ja loomse hakklihaga) omaseks saanud. Meie pere
fännab hoopis sellist kordi kergemat lasanjet, mis on valminud tomatikastmes
ning mille täidis varieerub vastavalt kodus leiduvale. Kõige tihedamini on meil
lasanjetäidiseks seened ja oad. Kõik see kokku on suurepärane kooslus!
neljale – kuuele
Täidis:
- 2 sibulat
- 2 purki ube (näiteks punaseid, kokku 800 g)
- karp šampinjone või muid seeni
- pool pead küüslauku (võib ka vähem)
- lasanjeplaate (minul kulus 12 tükki)
- värsket tilli
- vastavalt maitsele soola ja pipart
- paar spl õli
Kastmeks:
- 1 l tomatimahla
- 1 sl pruuni suhkrut
- natuke soola ja pipart
- 1 tl kuivatatud tüümiani või punet
- (paar spl taimset koort)
Pruunista pannil õlis hakitud sibul. Lisa tükeldatud
šampinjonid ning hauta senikaua, kuni šampinjonid on tunduvalt kahanenud (umbes
3 – 4 minutit). Lisa kurnatud ja loputatud oad, hakitud värske till ning
vastavalt maitsele soola ja pipart.
Valmista kaste. Selleks kuumuta potis tomatimahl,
lisa pruun suhkur, natuke soola ja pipart, kuivatatud tüümian või pune ning
soovi korral ka paar supilusikatäit taimset koort. Sega ning lase kastmel
korraks keema tõusta.
Määri ristkülikukujuline ahjuvorm õliga (minul oli
selline keskmine klaasist ahjuvorm). Aseta vormipõhja pikkupidi lasanjeplaadid
üksteise kõrvale ja ääred natuke üksteise peale (minul mahtus järjest 4
plaati). Lisa plaatide peale täidist, nii-et plaadid oleks ilusasti kaetud.
Seejärel lisa umbes 3 kulbitäit tomatikastet ning lao uued plaadid ja jälle
kiht täidist ja jälle kaste. Seejärel lao jälle peale lasanjeplaadid ning vala kõik
kastmega üle (lasanjeplaadid peavad olema täiesti kastmega kaetud, vajadusel
vajuta plaate näppudega natuke allapoole). Küpseta ahjus 180-kraadi juures
umbes 40- minutit. Enne lahtilõikamist lase lasanjel vähemalt 5-minutit jahtuda.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar