kaheksale – kümnele
- 250 g rohelisi läätsi
- 200 g riisi
- 1 sibul
- 3 – 4 küüslauguküünt
- 1 loorberileht
- 3 sl guljašimaitseainet
- 5 sl riivsaia
- 3 sl odrajahu
- natuke (küüslaugu)soola
- 4 sl tomatipastat
- 0,5 – 1 tl köögiviljapuljongi pulbrit
- 0,5 tl karripulbrit
Pane läätsed, riis, hakitud sibul, küüslauguküüned
ja loorberileht koos keema. Keeda, kuni riis ja läätsed on pehmed, seejärel kurna
korralikult (võid sõela peal lusikaga kaasa aidata, et enamus vedelikust
ilusasti kurnatud saaks ja segu ei jääks väga vesine). Lisa kurnatud
läätse-riisi segule guljašimaitseaine, riivsai, odrajahu, natuke
(küüslaugu)soola, tomatipasta, puljongipulber ja karripulber ning sega kõik
väga korralikult läbi. Määri keeksviorm õliga ning vala pikkpoisisegu sinna
sisse. Määri lusikaga pealt ilusasti ühtlaseks. Et pikkpoiss ahjus väga ära ei
kuivaks, määrin veel kõige peale tavaliselt paar supilusikatäit tomatipastat ja
raputan peale riivsaia, nii et pikkpoiss oleks pealt ilusasti kaetud. Seejärel
pane vorm ahju ning küpseta 200-kraadi juures umbes 40-minutit. Kui oled
pikkpoisi ahjust välja võtnud, lase tal natuke jahtuda ning seejärel kummuta
suurema vaagna peale ning lõika viiludeks. Sobib suurepäraselt ka näiteks
külmalt leiva peale koos natukese maheda sinepiga.
[...] Läätse pikkpoiss on väga väärikas jõululauaroog ning sobib ideaalselt pearoaks: [...]
VastaKustutaSiiani taimetoitudest minu ja ka omnist elukaaslase vaieldamatu lemmik! Aga retsepte on õnneks veel palju palju olemas :)
VastaKustutaVäga-väga tore kuulda, et teile maitseb! Mina ka fännan seda pikkpoissi ja aeg-ajalt ikka valmistan:)
VastaKustutaTegin mõningad muudatused: sojajahu asemel speltajahu ja guljaššimaitseaine asemel oma peenralt kogutud vorstirohtu. Tulemus jäi päris hea. Idee on järgmine kord panna maitseks tüümiani ja sidrunit.
VastaKustutaTüümian ja sidrun kõlavad ülihästi ning sobivad siia kindlasti.
VastaKustutaNt. Karjuse pirukas on ka üks selline asi, mida tahaks teha, aga tomatimahla ei tahaks kasutada. Samas on tomat selles toidus ilmselt oluline maitseandja. Millega asendada?
VastaKustutaTomatimahla asemel võib kasutada näiteks mõnda taimset koort. Siis saab toit sama mahlane, aga mahedam ja mitte nii happeline.
VastaKustuta[...] Inspiration from here. [...]
VastaKustutaServeerisin koduse mädarõikaga. Väga maitsev!
VastaKustutaOi, mädarõikaga kindlasti suurepärane. Eriti kodusega. Nii tore, et maitses :)
VastaKustutaProovisin siis ka täna esimest korda käepäraste ainetega. Lisasin porgandit ning guljaššimaitseaine ja terve tomatipasta paki puudumise tõttu lisasin 2-3 supilusikatäit salsakastet (mõnusalt tomatine, kuid üsna terav). Tuli välja päris tšilline ja kosutav pikkpoiss :-) aitäh hea retsepti eest!
VastaKustutaKõlab väga hästi, Lorena! Aitäh katsetamast ja kogemust jagamast! :)
Kustuta