3. juuni 2012

Suur taimne grillieri

Oleme hoogsalt metsas maja ehitanud, kuid kui mulle juba lausa e-mail tuli ühelt toredalt neiult, kes avaldas soovi taimsete grilliretseptide järele, teadsin, et viimane aeg on teha üks korralik taimse grilli postitus. Panin viisakamad riided selga, sõitsime linna poodi ning seejärel mu vanemate juurde. Kuna taimetoit.ee sai eile 3 aastat vanaks ning samuti oli mu armsal emal samal päeval sünnipäev, oli ideaalne teha üks mõnus grilliõhtu. Pean ütlema, et minu jaoks oli see täielik teraapia. Panin juba eelneval õhtul sojaliha, tofu ja seened marineeruma ning täna kokkasin mõnuga sauna eesruumis suure gaasigrilli peal meile maitsva õhtusöögi. Grilli peal on kuidagi hoopis teine hõng süüa teha kui tavalise pliidi peal. Metsas teen ma ka kogu aeg meie väikese grillikese peal süüa. Seal on põhilisteks toitudeks erinevad nuudliroad ubadega, pasta bolognese kastmega, tatrapuder ning viljapudrud. Vahepeal saab ka pannkooke ja õunamoosi.


Aga tagasi postituse juurde. Loodan, et need retseptid ja fotod inspireerivad teid rohkem taimselt grillima ning avastama tohutul hulgal uusi ja värskeid maitseid. Samuti soovin südamele panna, et kui olete ise lihasööja ning külla peaks saabuma mõni taimetoitlane, siis tema toidud tuleks kindlasti täiesti puhtal ja eraldi restil grillida, mitte lihaga koos. Väga hea leid on ka foolium, mille sisse saab peaagu kõiki marineeritud või maitsestatud köögivilju ja seeni pista. Ning kui tavalist grilli käepärast pole, ajab suurepäraselt asja ära ka ühekordne grill. Kõikidest nendest toitudest, mis siin postituses märgitud, jagub vähemalt neljale kuni kuuele inimesele.





Mõtlesin seekord ka kuivmarinaadi proovida ning valituks osutus Santa Maria BBQ Rub kaffirlaimi ja ingveriga ehk siis selline küllaltki vürtsikas ja mõnusalt idamaine mekk. Tofuampsud said küllaltki soolakad. Kes nii soolast ei soovi, peaks kuivmarinaadi umbes veerandivõrra vähem panema või siis tofukuubikuid vähem aega marinaadis hoidma.


Vürtsikad tofukuubikud

  • 250 g kõva tofut
  • pakk Santa Maria BBQ Rub kuivmarinaadi kaffirlaimi ja ingveriga

Lõikasin kõva tofu kuubikuteks ja asetasin väikesesse kilekotti. Valasin peale terve paki kuivmarinaadi, raputasin kõik hoolikalt läbi ning jätsin külmikusse üle öö seisma. Järgmisel päeval ajasin tofukuubikud puutokkide otsa ning grillisin krõbedaks.

Kergetest salatitest valmistasin seekord hapukapsa-maisisalati ning kreemja porgandi-kapsasalati ehk iiri päritoluga ja USA-s populaarse coleslaw´i. Neid salateid võib süüa niisama millegi kõrvale või lisada hamburgerite ja hot dogide vahele. Mõlemad salatid said väga mõnusad ja mahlased ning eriti mokkamööda oli hapukapsa-maisisalat, mille liigse hapukuse kaotasin ma julge pruuni suhkru lisamisega.




Hapukapsa-maisisalat

  • 300 g konservmaisi
  • 300 – 400 g hapukapsast
  • 5 sl enda lemmikmajoneesi
  • natuke soola ja pipart
  • 3 tl pruuni suhkrut

Kurna mais ning sega hapukapsaga läbi. Lisa Kreeka kaste, natuke soola ja pipart ning pruun suhkur. Sega kõik korralikult läbi.




Kreemjas porgandi-kapsasalat ehk coleslaw

  • 0,5 kg porgandeid (umbes 7 – 8 peenemat)
  • 300 g värsket peakapsast
  • 200 g majoneesi
  • paar spl Felixi Kreeka kastet
  • 1 tl mahedat sinepit
  • 1 tl värsket sidrunimahla
  • natuke soola ja pipart

Pese porgandid (mina ei koorinud) ja riivi jämeda riiviga peeneks. Haki kapsas peenikesteks ribadeks. Sega riivitud porgand ja kapsaribad läbi. Lisa sojamajonees ja Kreeka kaste koos maheda sinepi, sidrunimahla ning soola ja pipraga. Sega kõik korralikult läbi.

Valmistasin ka mõnusaid hot doge ja burgereid. Hot dogid said lausa nii maitsvad, et lauale ei jõudnudki ning need söödi kohe ära kui pildid tehtud said (hea, et niigi läks). Sojaviinerid on täiesti asjalikud ja maitsvad ning sobivad suurepäraselt hot dogi saia sisse. Burgeritest tegin musta oa burgereid. Nimelt leidsin Prismast konserveeritud mustad oad ning kohe tuli isu neist mõnusad burgeripihvid teha. Loomulikult võib kasutada ka teisi konservube.




Taimset hot dogid

  • pakk sojaviinereid
  • 5 hot dogi saia
  • mõned supilusikatäied hapukapsa-maisisalatit või kreemjat porgandi-kapsasalatit
  • ketšupit, mahedat sinepit, Kreeka kastet või mõnda muud meelepärast lisandit

Lõika viinerid pikkupidi pooleks ning grilli mõlemalt poolt, kuni peal on grillirandid. Lõika hot dogi saia sisse avaus, lisa paar supilusikatäit endale meeldivat salatit ning kaks sojaviineriviilu. Kõige peale vala enda lemmikut kastet.



Musta oa burgerid

  • 2 purki musti ube (1 purk kaalub 400 g)
  • 4 sl täistera nisujahu
  • 2 sl linajahu
  • 1 – 2 tl jahvatatud vürtskööment
  • 2 tl karripulbrit
  • natuke soola
  • mõned supilusikatäied hummust
  • burgerikukleid
  • mõned supilusikatäied hapukapsa-maisisalatit või kreemjat porgandi-kapsasalatit
  • + veel endale meeldivaid lisandeid (näiteks sibulaviile, värsket tomatit ja kurki, marineeritud kurki jne.)
Kurna ja loputa oad ning vala kaussi. Lisa täisterajahu, linajahu, vürtsköömen, karripulber, praelihamaitseaine või sool ning mudi näppudega kõik ühtlaseks massiks. Vormi "kotletitaignast" pätsikesed ning grilli mõnda aega, kuni grillirandid peal (mina grillisin grillplaadi peal, mille eelnevalt õliga üle pintseldasin). Määri burgerikuklitele hummust, lisa üks või kaks pihvi, natuke endale meeldivat salatit ning soovi korral veel lisandeid. Ongi valmis.


Kindel soov oli grillida ka sojaliha. Otsustasin marinaadi ise teha ning see pidi kindlasti olema tomatine ja väga küüslaugune. Vana hea tomatimahl oli siin suureks abiks (üldse sobivad marinaadideks erinevad hapukamad mahlad, näiteks õunamahl, tomatimahl, ananassimahl ja apelsinimahl, katsetage julgelt). Need grillsojakotletid said mõnusalt küüslaugused ning sobivad eriti hästi mõne vrapi või salati sisse või lihtsalt koos mõne kastmega.



Grillsoja

  • pakk kuivatatud sojakotlette
  • väiksem pea küüslauku
  • 0,5 l tomatimahla
  • soola ja/või sojakastet vastavalt maitsele
  • 1 tl pruuni suhkrut
  • 1 tl palsamveiniäädikat
Keeda kotletid rohkes vees pehmeks (umbes 10 minutit) ja kurna. Sega kausis tomatimahl praeliha maitseaine, pruuni suhkru, palsamveiniäädika ning purustatud küüslaugua. Lisa keedetud ja kurnatud sojakotletid tomatimahla sisse, sega kõik läbi ning pane kauss külmkappi seisma, soovitatavalt paariks tunniks või üle öö.


Köögiviljadest grillisin vana head suvikõrvitsat ja baklažaani. Mõlemad said maitsvad ja mõnusalt kerged ampsud. Baklažaan oli suur üllataja. Seekord lõikasin sellest piklikud õhukesed viilud, määrisin soolaga sisse, lasin umbes pool tundi seista ning grillides pintseldasin natukese sojakastme-palsamveiniäädika seguga üle. Välja nägid viilud küllaltki kuivad, kuid süües olid hoopiski mahlased ja suussulavad. Viilu peale sobib määrida näiteks hummust, lisada veel erinevaid lisandeid ning keerata rulli.



Suvikõrvitsa lõikasin paari sentimeetri paksusteks ratasteks, valasin umbes tund aega enne grillimist sojakastme-palsamveiniäädika seguga üle ning lasin natuke seista. Seejärel grillisin õliga määritud grillplaadil, kuni viilud olid pehmemad ja tumedate grillrantidega.

Kindel soov oli mul pakkuda ka vaagnatäit rikkalikku salatit kuigi salat on selle toidu kohta kuidagi kohatu öelda. Ma ei oskagi sellele nime anda, kuna see sisaldab nii palju erinevaid hõrke maitseid. Võib-olla rikkalik suupistevaagen?





Rikkalik suupistevaagen

  • lehtsalati lehti
  • paar peotäit rukolat
  • pakk pehmet tofut (250 g)
  • paar tl karripulbrit
  • 1 sl sojakastet
  • pool purki päikesekuivatatud tomateid õlis
  • pool purki musti kivideta oliive
  • purk konserveeritud artišokisüdameid
  • 2 punast sibulat
  • paar sl Felixi Kreeka kastet või majoneesi
  • paar sl õli
Kuumuta pannil õli, lisa pehme tofu koos karripulbri ja natukese sojakastmega ning prae mõned minutid. Aseta vaagnale lehtsalati lehed ja rukola lehed, praetud pehme tofu, päikesekuivatatud tomatid, oliivid, grillitud artišokisüdamed, grillitud sibulaviilud (mina segasin sibulaviilud enne grillimist sojakastme-palsamveiniäädika seguga läbi), taas mõned rukola lehed ning kõige peale natuke Kreeka kastet. Praetud ja karrine pehme tofu mõjub siin natuke nagu munapuder.

Terve aeg, kui ma oma grillimaratoni tegin, küpsesid mul fooliumis šampinjonid, mis olid asetatud natuke ülevale poole. Seened said üllatavalt head ning sobisid ülejäänud grilltoitude juurde väga hästi.



Grillitud marineeritud šampinjonid

  • karp šampinjone
  • 1 sl kuivatatud tüümiani
  • 3 sl sojakastet
  • 2 sl palsamveiniäädikat
  • 1 tl pruuni suhkrut
Aseta šampinjonid kaussi. Vala peal kuivatatud tüümian koos ülejäänud koostisainetega. Sega kõik korralikult läbi ning jäta jahedasse marineeruma soovitatavalt paariks tunniks kuni üle öö.

Täielikuks kirsiks tordil või õigemini vahukooreks virsikul oli siinsel väliõhtusöögil magustoit. Nii õhuline, kerge ja värske. Tõeliselt suvine.




Grillitud virsikud vahukoore ja kuuma šokolaadiga

4 inimesele

PS! Enne selle magustoidu valmistamist hoia kookospiima purki mõned tunnid või üleöö külmkapis.

  • 2 keskmist purki konserveeritud virsikuid
  • 400 g purk täisrasvast kookospiima (nt. Santa Maria)
  • 2 sl tuhksuhkrut
  • 100 g tumedat vegan šokolaadi
  • soovi korral veel purustatud (metsa)pähkleid


  • Kurna virsikud (jäta natuke alla poole purgi vedelikku alles) ning grilli neid mõned minutid. Vahukoore jaoks võta külmikust kookospiima purk, aseta see tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala vedel osa pealt ära ning kaabi lusikaga põhja jäänud paks kookoskreem sügavamasse kaussi. Lisa tuhksuhkur ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Sulata veevannil šokolaad koos virsikukompoti vedelikuga (natuke alla poole purgi). Aseta igale taldrikule kaks kuni kolm grillitud virsikupoolikut, paar supilusikatäit kaerakoort ning vala üle kuuma šokolaadi ja soovi korral ka natukese purustatud metsapähklitega. Serveeri kohe.  Parim on seda magustoitu süüa hoopis kahvliga (mis selgus alles siis, kui virsikupoolik ühele pereliikmele vahvalt sülle vupsas).

    Kõige mõnusamaid taimseid grillimisi ja suurimad tänud Teile, armsad taimetoit.ee fännid, et vahel ikka siia lehele külla satute ja mõnda rooga katsetate.

    Sandra

    7 kommentaari :

    1. oi, see kõik tundub ülimaitsev! ent kust saada kaeravahukoort & kui suur on selle rasvaprotsent ?

      VastaKustuta
    2. Kaeravahukoor peaks kindlasti müügil olema Prismades ning selle rasvaprotsent oli minu arust 20%.

      VastaKustuta
    3. Tänud huvitavate retseptide eest!
      Kust seda sojamajoneesi ja kuivatatud sojapihve osta saab?

      VastaKustuta
    4. Hei Roman! Sojamajonees ehk soja salatikaste ja kuivatatud sojapihvid on müügil kindlasti Prismades, Kaubamajades, Stockmannis ja tihti ka Konsumites.

      VastaKustuta
    5. Tere Sandra! Kuulsin täna raadiost sinust ja tormasin kohe leheküljele vaatama, mis retseptid sul on? Väga huvitav,leidsin!
      Küsin soja kohta. See ju geneetiliselt moondatud taim.Mina ei taha selliseid toiduaineid süüa,ka rapsiõli.Mis sa sellest arvad. Ülejäänud kõik ok! Ja veel. Kas sa kookosõli(rasv) kasutad? Super hea aseaine võile,searasvale,kusjuures väga kasulik ja tervislik toiduaine.

      VastaKustuta
    6. Hei Veevi! Väga tore, et täna saadet kuulasid. Üldiselt Eestis müüdavad sojatooted peaksid kõik GMO vabad olema, muidu oleks vastav märge peal. Mina kasutan neid hoolsasti, aga ka oma kodumaised kaunviljalisi. Õlidest kasutan pigem oliiviõli, aga ka näiteks päevalilleõli. Kookosrasva polegi veel proovinud, kindlasti parandan selle vea.

      VastaKustuta