Aga tagasi postituse juurde. Loodan, et need retseptid ja fotod inspireerivad teid rohkem taimselt grillima ning avastama tohutul hulgal uusi ja värskeid maitseid. Samuti soovin südamele panna, et kui olete ise lihasööja ning külla peaks saabuma mõni taimetoitlane, siis tema toidud tuleks kindlasti täiesti puhtal ja eraldi restil grillida, mitte lihaga koos. Väga hea leid on ka foolium, mille sisse saab peaagu kõiki marineeritud või maitsestatud köögivilju ja seeni pista. Ning kui tavalist grilli käepärast pole, ajab suurepäraselt asja ära ka ühekordne grill. Kõikidest nendest toitudest, mis siin postituses märgitud, jagub vähemalt neljale kuni kuuele inimesele.
Vürtsikad tofukuubikud
- 250 g kõva tofut
- pakk Santa Maria BBQ Rub kuivmarinaadi kaffirlaimi ja ingveriga
Lõikasin kõva tofu kuubikuteks ja asetasin väikesesse kilekotti. Valasin peale terve paki kuivmarinaadi, raputasin kõik hoolikalt läbi ning jätsin külmikusse üle öö seisma. Järgmisel päeval ajasin tofukuubikud puutokkide otsa ning grillisin krõbedaks.
Kergetest salatitest valmistasin seekord hapukapsa-maisisalati ning kreemja porgandi-kapsasalati ehk iiri päritoluga ja USA-s populaarse coleslaw´i. Neid salateid võib süüa niisama millegi kõrvale või lisada hamburgerite ja hot dogide vahele. Mõlemad salatid said väga mõnusad ja mahlased ning eriti mokkamööda oli hapukapsa-maisisalat, mille liigse hapukuse kaotasin ma julge pruuni suhkru lisamisega.
Hapukapsa-maisisalat
- 300 g konservmaisi
- 300 – 400 g hapukapsast
- 5 sl enda lemmikmajoneesi
- natuke soola ja pipart
- 3 tl pruuni suhkrut
Kurna mais ning sega hapukapsaga läbi. Lisa Kreeka kaste, natuke soola ja pipart ning pruun suhkur. Sega kõik korralikult läbi.
Kreemjas porgandi-kapsasalat ehk coleslaw
- 0,5 kg porgandeid (umbes 7 – 8 peenemat)
- 300 g värsket peakapsast
- 200 g majoneesi
- paar spl Felixi Kreeka kastet
- 1 tl mahedat sinepit
- 1 tl värsket sidrunimahla
- natuke soola ja pipart
Pese porgandid (mina ei koorinud) ja riivi jämeda riiviga peeneks. Haki kapsas peenikesteks ribadeks. Sega riivitud porgand ja kapsaribad läbi. Lisa sojamajonees ja Kreeka kaste koos maheda sinepi, sidrunimahla ning soola ja pipraga. Sega kõik korralikult läbi.
Valmistasin ka mõnusaid hot doge ja burgereid. Hot dogid said lausa nii maitsvad, et lauale ei jõudnudki ning need söödi kohe ära kui pildid tehtud said (hea, et niigi läks). Sojaviinerid on täiesti asjalikud ja maitsvad ning sobivad suurepäraselt hot dogi saia sisse. Burgeritest tegin musta oa burgereid. Nimelt leidsin Prismast konserveeritud mustad oad ning kohe tuli isu neist mõnusad burgeripihvid teha. Loomulikult võib kasutada ka teisi konservube.
Taimset hot dogid
- pakk sojaviinereid
- 5 hot dogi saia
- mõned supilusikatäied hapukapsa-maisisalatit või kreemjat porgandi-kapsasalatit
- ketšupit, mahedat sinepit, Kreeka kastet või mõnda muud meelepärast lisandit
Lõika viinerid pikkupidi pooleks ning grilli mõlemalt poolt, kuni peal on grillirandid. Lõika hot dogi saia sisse avaus, lisa paar supilusikatäit endale meeldivat salatit ning kaks sojaviineriviilu. Kõige peale vala enda lemmikut kastet.
Musta oa burgerid
- 2 purki musti ube (1 purk kaalub 400 g)
- 4 sl täistera nisujahu
- 2 sl linajahu
- 1 – 2 tl jahvatatud vürtskööment
- 2 tl karripulbrit
- natuke soola
- mõned supilusikatäied hummust
- burgerikukleid
- mõned supilusikatäied hapukapsa-maisisalatit või kreemjat porgandi-kapsasalatit
- + veel endale meeldivaid lisandeid (näiteks sibulaviile, värsket tomatit ja kurki, marineeritud kurki jne.)
Kindel soov oli grillida ka sojaliha. Otsustasin marinaadi ise teha ning see pidi kindlasti olema tomatine ja väga küüslaugune. Vana hea tomatimahl oli siin suureks abiks (üldse sobivad marinaadideks erinevad hapukamad mahlad, näiteks õunamahl, tomatimahl, ananassimahl ja apelsinimahl, katsetage julgelt). Need grillsojakotletid said mõnusalt küüslaugused ning sobivad eriti hästi mõne vrapi või salati sisse või lihtsalt koos mõne kastmega.
Grillsoja
- pakk kuivatatud sojakotlette
- väiksem pea küüslauku
- 0,5 l tomatimahla
- soola ja/või sojakastet vastavalt maitsele
- 1 tl pruuni suhkrut
- 1 tl palsamveiniäädikat
Köögiviljadest grillisin vana head suvikõrvitsat ja baklažaani. Mõlemad said maitsvad ja mõnusalt kerged ampsud. Baklažaan oli suur üllataja. Seekord lõikasin sellest piklikud õhukesed viilud, määrisin soolaga sisse, lasin umbes pool tundi seista ning grillides pintseldasin natukese sojakastme-palsamveiniäädika seguga üle. Välja nägid viilud küllaltki kuivad, kuid süües olid hoopiski mahlased ja suussulavad. Viilu peale sobib määrida näiteks hummust, lisada veel erinevaid lisandeid ning keerata rulli.
Suvikõrvitsa lõikasin paari sentimeetri paksusteks ratasteks, valasin umbes tund aega enne grillimist sojakastme-palsamveiniäädika seguga üle ning lasin natuke seista. Seejärel grillisin õliga määritud grillplaadil, kuni viilud olid pehmemad ja tumedate grillrantidega.
Kindel soov oli mul pakkuda ka vaagnatäit rikkalikku salatit kuigi salat on selle toidu kohta kuidagi kohatu öelda. Ma ei oskagi sellele nime anda, kuna see sisaldab nii palju erinevaid hõrke maitseid. Võib-olla rikkalik suupistevaagen?
Rikkalik suupistevaagen
- lehtsalati lehti
- paar peotäit rukolat
- pakk pehmet tofut (250 g)
- paar tl karripulbrit
- 1 sl sojakastet
- pool purki päikesekuivatatud tomateid õlis
- pool purki musti kivideta oliive
- purk konserveeritud artišokisüdameid
- 2 punast sibulat
- paar sl Felixi Kreeka kastet või majoneesi
- paar sl õli
Terve aeg, kui ma oma grillimaratoni tegin, küpsesid mul fooliumis šampinjonid, mis olid asetatud natuke ülevale poole. Seened said üllatavalt head ning sobisid ülejäänud grilltoitude juurde väga hästi.
Grillitud marineeritud šampinjonid
- karp šampinjone
- 1 sl kuivatatud tüümiani
- 3 sl sojakastet
- 2 sl palsamveiniäädikat
- 1 tl pruuni suhkrut
Täielikuks kirsiks tordil või õigemini vahukooreks virsikul oli siinsel väliõhtusöögil magustoit. Nii õhuline, kerge ja värske. Tõeliselt suvine.
Grillitud virsikud vahukoore ja kuuma šokolaadiga
4 inimesele
PS! Enne selle magustoidu valmistamist hoia kookospiima purki mõned tunnid või üleöö külmkapis.
Kurna virsikud (jäta natuke alla poole purgi
vedelikku alles) ning grilli neid mõned minutid. Vahukoore jaoks võta külmikust
kookospiima purk, aseta see tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala vedel osa
pealt ära ning kaabi lusikaga põhja jäänud paks kookoskreem sügavamasse kaussi.
Lisa tuhksuhkur ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Sulata veevannil šokolaad koos
virsikukompoti vedelikuga (natuke alla poole purgi). Aseta igale taldrikule
kaks kuni kolm grillitud virsikupoolikut, paar supilusikatäit kaerakoort ning
vala üle kuuma šokolaadi ja soovi korral ka natukese purustatud metsapähklitega.
Serveeri kohe. Parim on seda magustoitu süüa hoopis kahvliga (mis selgus
alles siis, kui virsikupoolik ühele pereliikmele vahvalt sülle vupsas).
Sandra
oi, see kõik tundub ülimaitsev! ent kust saada kaeravahukoort & kui suur on selle rasvaprotsent ?
VastaKustutaKaeravahukoor peaks kindlasti müügil olema Prismades ning selle rasvaprotsent oli minu arust 20%.
VastaKustutaTänud huvitavate retseptide eest!
VastaKustutaKust seda sojamajoneesi ja kuivatatud sojapihve osta saab?
Hei Roman! Sojamajonees ehk soja salatikaste ja kuivatatud sojapihvid on müügil kindlasti Prismades, Kaubamajades, Stockmannis ja tihti ka Konsumites.
VastaKustutaTere Sandra! Kuulsin täna raadiost sinust ja tormasin kohe leheküljele vaatama, mis retseptid sul on? Väga huvitav,leidsin!
VastaKustutaKüsin soja kohta. See ju geneetiliselt moondatud taim.Mina ei taha selliseid toiduaineid süüa,ka rapsiõli.Mis sa sellest arvad. Ülejäänud kõik ok! Ja veel. Kas sa kookosõli(rasv) kasutad? Super hea aseaine võile,searasvale,kusjuures väga kasulik ja tervislik toiduaine.
Hei Veevi! Väga tore, et täna saadet kuulasid. Üldiselt Eestis müüdavad sojatooted peaksid kõik GMO vabad olema, muidu oleks vastav märge peal. Mina kasutan neid hoolsasti, aga ka oma kodumaised kaunviljalisi. Õlidest kasutan pigem oliiviõli, aga ka näiteks päevalilleõli. Kookosrasva polegi veel proovinud, kindlasti parandan selle vea.
VastaKustuta[...] Või teha hoopis grillsoja ise? [...]
VastaKustuta