20. dets 2013

Mahlased läätsepallid

Need toekad pallikesed said tõeliselt maitsvad. Serveeri neid näiteks snäkina koos grillkastmega või valmista neile peale tomati- või koorekaste. Pallid hoiavad ilusasti koos ega lagune laiali. Kindlasti on need suurepärased ka külmalt võileiva peal.



umbes 40 pallikest
  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 3 sl linaseemnejahu + 9 spl vett
  • 200 g kuivatatud rohelisi läätsi
  • 100 g riisi
  • 2 - 3 sl õli
  • 1 sibul
  • ½ tl soola
  • natuke jahvatatud musta pipart
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 4 sl suitsust grillkastet (nt. Felix)
  • 2 sl paprikapulbrit
  • 1 - 2 tl soola
  • 80 g riivsaia
  • 4 sl riisijahu
Leota päevalilleseemneid mõni tund või üle öö. Sega linaseemnejahu veega ning jäta vähemalt 15-minutiks külmkappi. Linajahu ja vee segu on hea taina siduja ning sobib hästi muna asemel. Keeda läätsed ja riis koos täiesti pehmeks, peaaegu pudruks.

Samal ajal kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibulad, sool ja pipar. Prae umbes 2-3 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisa hakitud küüslauk ja muskaatpähkel. Prae umbes 30 sekundit ja eemalda kuumus. Kurna läätsed ja riis väga korralikult, nii-et kogu vedelik saaks välja. Kurna ka leotatud päevalilleseemned, sega need grillkastmega läbi ning püreeri saumiksriga ühtlaseks. Sega läätse-riisisegule hulka praetud sibulad. Lisa paprikapulber, püreeritud päevalilleseemned, linaseemnesegu, puljongipulber, riivsai ja riisijahu. Sega kõik hoolikalt läbi.

Eelkuumuta ahi 180-kraadini. Vormi tainast väikesed pallikesed ning prae neid kuumas õlis, kuni kuldpruunid. Pannil praadides jälgi, et pallikesed ei oleks üksteise peal, vaid ilusasti kõrval (mina praadisin umbes 3 - 4 pannitäit). Aseta praetud pallikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 45-minutit 180-kraadi juures.

PS! Praadimine ja lisaks ahjus küpsetamine teeb pallikesed tugevamaks ja tänu sellele hoiavad nad ilusasti koos. Kui soovid pallidele näiteks hiljem kastme peale teha, siis soovitan soojalt nii praadida kui ka pärast ahjus küpsetada. Kui soovid aga niisama snäkina süüa, piisab ka lihtsalt läbipraadimisest.

6 kommentaari :

  1. Ma ei saa sellest küpsetamise osast hästi aru. Kas kõigepealt tuleb pannil praadida ja siis alles ahju pista? Kas nad ainult pannil praadides juba piisavalt läbi ei küpse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, kõigepealt pannile ja siis ahju. Siis jäävad nad eriti tihked ja vastupidavad. Aga võib ka ainult pannil praadida. Siis jäävad nad küll natuke pudedamad ja kui neile näiteks kaste peale teha, võivad natuke laiali laguneda. Aga niisama snäkiks on ainult pannil praetuna ka väga head.

      Kustuta
  2. Millega riivsaia võiks asendada gluteeni talumatuse korral?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Riivsaia asemel sobiks kasutada äkki mõnda gluteenivaba jahu sel juhul.

      Kustuta
  3. Kas on vahet, millisel hetkel linaseemne jahu (mis on külmkapis seisnud) lisada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Diana, avastasin, et seda polegi mul kirjelduses kirjas. Aitäh tähelepanu juhtimast, parandasin ära. Linaseemnesegu on sobilik lisada jahude ja maitseainetega.

      Kustuta