Elagu
suvi! Või nojah, vähemalt kalendri järgi vaadates. Väljas on natuke teised
lood, aga sellest pole hullu. Vihm on teinekord hea, paneb seened metsas
kasvama ja mättad meie tare katusel roheliselt valendama. Nii-et varsti on
lootust katusel piknikku pidada ja seenepraadi süüa! Kuniks aga seeni veel napib,
pakun välja viis (!) suurepärast uut retsepti, kuidas oma jaanipäev ja suviseid
olenguid veel maitsvamaks ja mõnusamaks muuta. Head maiustamist!
Pannišašlõkk
Ma olen
avastanud viisi, kuidas need lihtsad kuivatatud sojakotletid muuta
suurepäraseks pannišašlõkiks. Aastaid olen katsetanud erinevaid variante, aga
see retsept on minu lemmik. Nipp on selles, et eelnevalt leotatud või keedetud
kotlettidest tuleb kogu üleliigne vedelik enne praadimist välja pigistada. Siis
jäävad need pannil mõnusalt krõbedad ja omastavad kõik head maitsed juurde. Ja
miks mitte vahelduseks hoopis pannišašlõkki proovida? Jaanipäeval lubab jahedat
ja vihmast ilma, nii-et pliidi juures ongi märksa soojem ja mugavam toimetada.
·
125 g kuivatatud
sojakotlette
·
4 spl õli
·
3 sibulat
·
1 tl soola
·
½ spl (õuna)äädikat
·
3 spl sojakastet
Leota
sojakotlette tund-paar rohkes vees või keeda 10 minutit, kuni kotletid on
pehmed. Kurna ja pigista kõik üleliigne vesi igast kotletist korralikult välja.
Aja pann kuumaks. Vala sinna õli ja lisa ribadeks lõigatud kotletid. Lase enne
esimest segamist paar minutit rahulikult praadida. Sega ning prae veel, kuni
sojaribad on kergelt krõbedad ja kuldpruunid. Lisa viiludeks hakitud sibul ja
sool ning soovikorral veel supilusikatäis õli. Sega ning prae, kuni
sibulaviilud on kuldpruunid. Lisa äädikas ja sojakaste. Sega ning prae veel
minut-paar. Eemalda pann tulelt.
Tomati-kurgi-tofukaste päevalilleseemne kreemiga
See
kaste/salat meenutab mulle vist kõige rohkem vana head külmkoorekastet või
mõnda kodujuustusalatit. Ei saa ma üle ega ümber oma lemmikutest –
päevalilleseemnetest. Ka nüüd tulevad nad appi, et valmiks üks mõnusalt
kreemjas kaste, mis sobib šašlõki juurde suurepäraselt. Tofu võid soovikorral
ka ära jätta, aga just tofu annab siin seda mõnusalt kodujuustust tekstuuri.
Päevalilleseemne
kreem:
·
300 g kooritud
päevalilleseemneid
·
400 ml vett
·
1 tl soola
·
1 spl sidrunimahla
Salat:
·
1 pikk värske kurk või
paar väikest
·
4 suurt küpset tomatit
·
250 g kõva tofut (nt. maitserohelisega)
·
värsket tilli ja
sibulat
·
1 tl soola
Leota päevalilleseemneid paar tundi või keeda 15 minutit.
Kurna ja loputa. Lisa vesi, sool ja sidrunimahl ning püreesta kõik ühtlaseks
kreemiks. Mina kasutasin selleks kannmikserit, aga sobib ka köögikombain või
saumikser.
Pese ja haki värske kurk ja tomatid. Pudista tofu kätega
väikesteks tükkideks. Haki värske till ja sibul peeneks. Sega kõik koostisosad
omavahel läbi, lisa sool ja päevalilleseemne kreem ning sega veel. Serveeri
kohe või säilita külmas.
Maalähedane kliisepik praesibulaga
See
mehine sepik on pilgeni kiudaineid täis pargitud, kuna sisaldab ohtralt
kliisid. Nii-et kogu pidusöögi seedimisega ei tohiks mingeid raskusi tulla. Praesibul
ja tüümian lisavad sepikule hõrgu lõhna ja mõnusa maitse.
23 x 13 cm
läbimõõduga keeksivormi täis
Praesibul:
·
3 – 4 spl õli
·
2 suurt sibulat
·
1 tl kuivatatud
tüümiani
·
½ tl soola
Sepik:
·
100 g nisujahu
·
100 g täistera
nisujahu
·
50 g nisukliisid
·
½ tl soodat
·
1 tl küpsetuspulbrit
·
¾ tl soola
·
200 ml vett
·
1 tl äädikat
·
75 ml õli
Pane ahi 180 kraadi juurde eelkuumenema. Aja pannil
õli kuumaks. Lisa peeneks hakitud sibul, tüümian ja sool. Prae mõned minutid,
kuni sibul on kergelt krõbe ja kuldpruun. Tõsta pann tulelt.
Sega jahud ja kliid koos sooda, küpsetuspulbri ja soolaga
läbi. Kui ahi on soovitud temperatuuri saavutanud, sega vesi ja äädikas
omavahel ning lisa vee-äädikasegu läbisegatud kuivainetele koos praetud sibulatega. Lisa õli ja sega
veel. Määri keskmine keeksi/leivavorm õliga ning kaabi kõik tainas keeksivormi
ja silu lusikaga ühtlaseks. Raputa kõige peale veel natuke kliisid. Küpseta
sepikut 180 kraadi juures 35 minutit. Enne lahtilõikamist lase natuke jahtuda.
Avokaadohummus
Nii
lihtne, aga töötab. Avokaado lisab tavapärasele hummusele kergelt värske ja „munase“
meki ning ning tulemuseks on hea rammus võine määre, mida vägagi sobilik värske
sepikuga süüa.
·
1 küps avokaado
·
400 g purk
kikerherneid või valgeid ube (kurna ja
loputa)
·
½ spl sidrunimahla
·
¾ tl soola
·
1 tl riivitud
sidrunikoort
Püreesta kõik ained saumiksri, kannmiksri või köögikombaini
abil ühtlaseks kreemjaks hummuseks. Serveeri kohe või säilita külmas.
Melonipaadid puuviljasalati ja maasika-kookosekreemiga
Täiesti
uskumatult hea, suviselt värske magusroog, mis ei sisalda terakestki lisatud
suhkrut. Maasika-kookosekreemi teevad magusaks hoopis kuldsed rosinad, mis oma
heleda värviga sobivad kreemi sisse hästi. Kreemi tuleb paras ports, nii-et
jagub nii puuviljadele kui ka niisama limpsimiseks. Mina igatahes ei suutnud
kuidagi lusikat käest ära panna – nii rammusalt hea oli!
NB! Enne kreemi
valmistamist hoia kookospiima purki üleöö külmkapis.
Maasika-kookosekreem:
·
150 g kuldseid
rosinaid
·
400 g maasikaid
(sobivad nii külmutatud kui värsked)
·
400 g purk täisrasvast
kookospiima (nt. Santa Maria lilla purk)
Puuviljasalat:
·
1 küps melon
·
1 küps mango
·
3 küpset kiivit
·
1 suur kobar punaseid
viinamarju
Kreemi
valmistamiseks vala rosinad keeva veega üle ning lase paar minutit liguneda.
Kurna vesi ära ning vala rosinad kannimikserisse, köögikombaini või kaussi.
Püreesta ühtlaseks massiks (võib jääda üsna teraline). Lisa maasikad (kui
kasutad külmutatud maasikaid, sulata need eelnevalt üles ning vala liigne
vedelik ära). Võta kookospiima purk külmikust välja, keera tagurpidi ja vala
vedel osa pealt ära. Kaabi põhja jäänud paks kookoskreem rosinate ja maasikate
hulka. Püreesta kõik ühtlaseks kreemiks.
Lõika melon kaheks paadikeseks ning õõnesta sisud välja.
Haki melonisisu, lisa kooritud ja hakitud mango ja kiivid ning viinamarjad.
Sega kõik läbi ja pane puuviljasalat tagasi melonipaatide sisse. Serveeri koos
maasika-kookosekreemiga.
Tegin ise ka kliisepikut. Kui nüüd pilti vaatan, siis ise panin kliisid vist ikka vähem, aga muidu tuli sepik väga hää! :)
VastaKustutaAitäh Sandra!
Annika
Oi, nii vahva, Annika!
Kustuta