Toa nurgast jõllitas mind üks priske kodupeet, mille
ema mulle just hiljuti saatnud olin. Mõtlesin, et seekord pean sellest midagi
põnevamat valmistama. Kuna olin ostnud ka just ühe piraka juurselleri ja
kartulit, pidi üks rikkalik juurviljapirukas ahju rändama. Pikalt nuputasin ka
pirukapõhja üle, aga jäin ikkagi vana hea pärmitaina juurde, mis sisaldab ka
rohkelt täisterajahu. Et pirukas mahlasem oleks, tegin juurviljade alla
petersellikreemi, mille põhikoostisaineks olid loomulikult päevalilleseemned .
Kui piruka juurde serveerida veel ka üks kausitäis vürtsikat suppi, ongi üks suurepärane eine sündinud. Pirukat süües mõtlesin, et vürtsika armastajale sobiks kindlasti ka variant, kui igale köögiviljareale veel üks adžikariba niristada.
PS! Juurikad võid juba eelmisel õhtul valmis keeta.
Kui piruka juurde serveerida veel ka üks kausitäis vürtsikat suppi, ongi üks suurepärane eine sündinud. Pirukat süües mõtlesin, et vürtsika armastajale sobiks kindlasti ka variant, kui igale köögiviljareale veel üks adžikariba niristada.
PS! Juurikad võid juba eelmisel õhtul valmis keeta.
Pärmitainas:
- 25 g presspärmi
- 250 ml käesooja vett
- ½ tl soola
- ½ tl kuivatatud tüümiani
- 200 g nisujahu
- 120 g täistera nisujahu
- 2 spl õli
Võta suurem kauss ning aseta sinna pärm. Vala peale
vesi, lisa sool ja tüümian. Sega kõik segamini. Sega omavahel jahud
ning lisa jahusegu vedelikule. Sega ja sõtku, kuni hakkab juba tainapall
moodustuma. Nüüd sõtku kätega edasi. Lisa õli ning sõtku natuke veel. Kata
kauss puhta rätiga ning jäta sooja kohta umbes tunniks kerkima (et kerkiks
kahekordseks). Samal ajal saad valmistada katte ja kreemi:
Pirukakate:
- 400 g kartulit
- 300 g peeti
- 200 g juursellerit
- natuke soola ja õli
- soovi korral natuke adžikat
Keeda kartulid koorega pehmeks ja kurna. Keeda peet ja
juurseller koorega pehmeks (mina keetsin samas potis) ja kurna. Juurikad võid
juba eelmisel õhtul valmis keeta.
Päevalilleseemne kreem:
- 150 g kooritud päevalilleseemneid (leota paar tundi või keeda 15 - 20 minutit)
- 150 ml vett
- suurem punt värsket peterselli
- ½ tl soola
Kurna leotatud või
keedetud päevalilleseemned. Püreeri koos vee, peterselli ja soolaga ühtlaseks
kreemiks.
Pane
ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema. Võta kerkinud tainas ja sõtku veel korraks
läbi. Määri suurem ahjuplaat õliga ning aseta tainapall sinna peale. Rulli või
venita tainas laiemaks ja õhemaks, kuni see katab ühtlaselt tervet ahjuplaati. Määri
taina peale ühtlaselt petersellikreem. Kreemi peale lao õhukeseks lõigatud
juurviljaviilud. Sapsuta igale köögiviljareale natuke soola (pea meeles, et keedetud köögivili on täiesti mage) ja nirista kõik üle natukese õliga. Jäta ettevalmistatud pirukas veel umbes 10-15 minutiks sooja
kohta kerkima, kuni ahi kuumeneb. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, kuni
pirukaääred on kuldpruunid. Enne lahtilõikamist lase natuke jahtuda. Serveeri
hakitud peterselli ja mõne kosutava supiga.
Mmm, nii isuäratav! :)
VastaKustuta