Hirsiga olen ma elus ainult loetud korrad kokku puutunud. Eks kõige rohkem ikka lasteaias. Mõned aastad tagasi andsin hirsile uue võimaluse ja keetsin potitäie putru. Soojalt koos natukese oliiviõli ja mõne tilga sojakastmega oli see väga maitsev, aga isu sai üsna kiiresti täis. Nüüd on mul tükk aega peas olnud mõte teha hirsikotlette. See isu tuli siis, kui sõbranna Anna kiitis hirsihelbeid. Kujutasin kohe ette, kuidas kohevaks pudruks keedetud helbed annab segada riivitud köögiviljade ja maitseainetega ning krõbedateks kotlettideks praadida. Seekord otsustasin ka hakitud seeni lisada ja see oli väga hea mõte, sest seened lisasid mõnusa maitsenüansi.
Kokkuvõttes on need hirsi-seenekotletid väga mõnus vaheldus. Sellised mahedad ja helged. No tõesti rõõmustav oli juba seda kuldkollast värvi hallil päeval vaadata. Lisaks olen viimasel ajal ka oma igaaastase kalli hobiga tegelenud - nimelt talvehooajal hoolega tomateid ostnud. On küll kahvatumad, aga ajavad asja ära. Burgeri vahele panin peale tomati veel ka värsket kurki ning muidugi isetehtud taimset hapukoorekastet, kuhu sisse oli hakitud värsket punast sibulat. Minu kaasa igatahes ärkas hõrgutava kotletipraadimise lõhna peale üles ja teda ootas üks väga toekas hiline hommikusöök.
Kogus: 10 suurt kotletti
Koostis:
Hirsipudru jaoks:
- 480 ml vett
- ½ tl soola
- 140 g hirsihelbeid
Kotletitaina jaoks:
- 100 g peeneks hakitud tooreid šampinjone
- 100 g riivitud juursellerit (või porgandit või kaalikat)
- 1 suurem peeneks hakitud punane sibul
- ½ tl kuivatatud rosmariini
- 1 tl karripulbrit
- 1 tl soola
- 3 sl hirsihelbeid (keetmata)
- 2 sl täistera nisujahu või kaerajahu
- + praadimiseks õli ja serveerimiseks kukleid, värsket kurki, tomatit ja isetehtud taimset hapukoorekastet.
Valmistamine:
Aja vesi keema, lisa sool ja hirsihelbed. Keeda keskmisel kuumusel paar minutit ja seejärel hauta minut-paar kaane all. Lase pudrul natuke jahtuda.
Samal ajal valmista ette teised koostisained ja sega läbi. Nüüd lisa läbisegatud ained hirsipudrule ja sega kogu kotletitainas veel korralikult läbi. Aja pann kuumaks ja vala sinna paar supilusikatäit õli. Vormi suured ja üsna õhukesed kotletid. Minul mahtus ühele pannile 4 kotletti. Prae kotlette mõlemalt poolt, kuni kuldpruunid. Serveeri endale meelepäraste kuklite vahel koos värske kurgi, tomati ja isetehtud hapukoorekastmega.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar