25. veebr 2015

Oa-ploomiraguu


Ma pühendan selle retsepti oma kallitele vanaemadele, kes olid mõlemad väga mälestusväärsed inimesed. Mul on olnud nendega kuhjaga toredaid hetki, loomulikult ka palju toidumälestusi. Kindlasti on neil oma osa selles, kuidas mina oma toite valmistan ja retsepte loon. Väga paljude toitude juured viivad tagasi minu vanaemadeni.

Minu arust on suurepärane oskus välja võluda imemaitsvaid toite lihtsatest toiduainetest. Mul on alati tegelikult väike hasart, et retsept saaks lisaks võrratule maitsele ka hästi lihtne ja parimal juhul ka väga soodne. See on kindlasti üks nendest toitudest. Raguuga meenub esimese asjana millegipärast liha-porgandipada. Aga raguud saab väga edukalt ka taimselt valmistada. Siinses retseptis saavad kokku magus porgand, tummine ploom, toekad oad, hapukas tomat ja muidugi loorber. Kus siis ilma loorberita? Mina olen seda pada söönud nii pasta kui ka kartuliga. Viimasega sobis ta veel eriti hästi. Aga miks just ploom? Mul oli tükk aega peas mõte valmistada taimset raguud. Nii ma siis mõtlesin, miks võiks olla roas selleks vajalikuks "kiiksuks". Kuivatatud ploom tundus kuidagi ainuõige valik oma tekstuuri ja maitse tõttu.



Tegemist on tõeliselt maitseka toiduga. Loorber ja tüümian aitavad siin kindlasti kaasa. Ning koos kartuli või mõne muu lisandiga saab sellest korralik pearoog. Lisaks valmib see kiirelt ja lihtsalt kättesaadavate toiduainetega. Sellised retseptid saavad alati mu lemmikuteks, mida ikka ja jälle valmistan.



Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 2 - 4 inimesele

Koostis:
  • 2 sl õli
  • 3 sibulat
  • 250 g porgandit (kuubikuteks hakitud)
  • ¼ tl + ¾-1 tl soola
  • 100 g kuivatatud ploome (viilutatud)
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • 400 g purk ube (mina kasutasin pruune aedube, aga sobivad ka teised)
  • 3 loorberilehte
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 2 tl paprikapulbrit
  • 240 ml kuuma vett
  • 120 ml tomatimahla

Valmistamine:

Aja paksema põhjaga pott kuumaks. Vala sinna õli, hakitud sibulad, porgandikuubikud ja veerand teelusikatäit soola. Sega ning prae 3-4 minutit. Lisa ploomiviilud ja must pipar. Sega ja prae veel paar minutit. Lisa kurnatud ja loputatud oad, loorberilehed, tüümian ja paprikapulber. Sega ning prae minutike. Lisa kuum vesi ja ülejäänud sool ning keeda keskmisel kuumusel kaane all, kuni porgand on pehme. Lisa tomatimahl, sega ja keeda veel mõned minutid, kuni raguu on natuke paksenenud. Serveeri.

1 kommentaar :

  1. Pille Triin Raitviir30. aprill 2015, kell 11:37

    Piidlesin seda retsepti siin juba tükk aega ja need ploomid toidus tundusid niii ahvatlevad. Eile lõpuks võtsin kätte ja tegin ära, lisasin veel sortsu punast veini ka ja mõmisesin mõnust. Nii hea! Aitäh retsepti eest :)

    VastaKustuta