15. aug 2018

Tomatine pastakaste tervete seentega


Täna oli kuidagi eriti raske voodist välja roomata. Hall ja vihmane ilm ajab ikka korralikult haigutama ja ausalt öeldes haigutan praegugi, kui neid sõnu siin kirjutan. Vihm sabistab katuseaknal ja mõni üksik lind häälitseb vaikselt. Eile nägin aknast välja vaadates jälle meile tuttavat kohevat oravat, kes ikka mõnuga sarapuupõõsas laamendas. Ühel hetkel oli tal terve suu värsketest pähklitest punnis. Metsas elades juba igav ei hakka. Rattaga sõites nägin toredat kitsepere ning jänesed ja rebased on igapäevane nähtus. Ükspäev silmasin tee peal kodukassi istuvat, vat see oli juba eriline vaatepilt, sest enamasti on siin ikka metsloomad. Sellised väikesed metsalood tänase retsepti saateks.


Kuigi ma viimasel ajal olen pigem ühe poti pastasid teinud, siis eraldi kaste on ka endiselt au sees. Mul oli pakk šampinjone ja kui ma parasjagu pastakastet nuputasin, siis mõtlesin, et jätaks need vahelduseks tükeldamata. Mis oleks, kui lihtsalt viskaks terved seened pannile? See oli ülihea mõte, sest nii on esiteks lihtsam ja teiseks on ka toiduelamus põnevam. Terved seened näevad natuke välja nagu lihapallid ja imavad kõik mõnusad maitsed endasse. Kaste ise on tummine tomatikaste, mis on kergelt ürdine ja parajalt magushapu. Üks asi, mida ma üldse ei salli, on liiga hapud kastmed. Seetõttu panen alati piisavalt magustajat, et maitse ikka tasakaalus oleks. Paprikapulbrit kasutan tavaliselt ilusa sügavpunase värvi saamiseks.

See pastakaste säilib ka väga hästi, nii-et soovi korral võid seda päev-paar külmikus hoida ja sobival hetkel üles soojendada. Serveeri endale meeldiva pastaga, sobib ka gluteenivaba variant. Lisaks soovitan proovida ka seda ülitoitvat mandli Bologneset ja miks mitte ise nullist pastatainast teha, täitsa ilma masinata.

Mõnusat kokkamist ja andke teada, kuidas pasta õnnestus :)


Aeg: 25 - 30 minutit
Kogus: kolmele - neljale

  • 2 - 3 sl õli
  • 2 - 3 sibulat
  • 250 g värskeid šampinjone
  • ½ tl soola ning hiljem veel üks teelusikatäis
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 tl paprikapulbrit
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 2 ½ kuhjaga supilusikatäit (rafineerimata) suhkrut
  • näpuotsaga musta pipart
  • 120 ml vett
  • 500 g pakk tomatipastat (maitsestamata)
  • (soovi korral tšillit vastavalt maitsele)

+ serveerimiseks meelepärast pastat, piisab 250-grammist (keetmata)

Aja sügavam pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibulad. Prae mõni minut, kuni sibulad on kergelt kuldpruunid. Lisa terved seened (eemalda soovi korral varred) ja pool teelusikatäit soola. Prae 5 minutit. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned. Prae minutike. Lisa paprikapulber, basiilik, tüümian, suhkur ja pipar. Prae paar minutit. Lisa vesi ja lase segul 3 - 4 minutit podiseda. Lõpus lisa tomatipasta ja ülejäänud sool ning lase veel umbes 5 minutit podiseda. Serveeri värskelt keedetud pastaga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar