Küll on praegu imelised ilmad. Jooksmas käies näen juba natuke looduse muutumist sügise poole, aga soojust jagub veel mõnusalt. Kogu selle õunauputusega kulub kindlasti ka õunaretsepte marjaks ära. Kui oled proovinud juba seda maailma lihtsaimat õunakooki, neid mahlaseid õunamuffineid või hoopis seda soolast kapsa-peedi-õunahautist, siis tasub kindlasti ka sellele hõrgule küpsetisele võimalus anda.
Retseptis on kasutatud toortatrajahu, aga sobib ka tavaline nisujahu, kaerajahu või täistera nisujahu. See keeks jääb selline tõeliselt tume, tummine, meeldivalt mõrkjas ja mahlane. Ideaalne tassikese kuuma tee kõrvale murda. Sobib eriti hästi neile, kes liiga magusaid küpsetisi ei armasta. Kui soovid luksuslikumat varianti, tee peale veel šokolaadiglasuur.
Kogus: keskmise keeksivormi täis
Aeg: 50-minutit
- 140 g toortatrajahu (sobib ka tavaline nisujahu, kui gluteenivabadus pole oluline)
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 3 kuhjaga sl kakaopulbrit
- näpuotsaga soola
- 1 kuhjaga sl kartulitärklist (pole vaja, kui kasutad nisujahu)
- 1 suur õun (175 g)
- 100 g kreeka pähkleid
- 125 g suhkrut
- 50 ml õli (neutraalsema maitsega)
- 150 ml vett
- 1 tl õunaäädikat, valge veini äädikat või sidrunimahla
Valmistamine:
Pane ahi 180-kraadi peale kuumenema. Vispelda jahu küpsetuspulbri, kakaopulbri, soola ja kartulitärklisega läbi. Koori õun ja lõika väikesteks kuubikuteks. Haki kreeka pähklid õrnalt läbi. Sega õunakuubikud ja pähklitükid jahusegusse. Teises kausis vispelda suhkur õli, vee ja äädikaga läbi. Määri keeksivorm õliga. Kui ahi on kuum, sega kuiv segu märja seguga läbi ja vala keeksivormi. Küpseta 45-minutit.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar