Mäletan, et minu vanaema Linda tegi imelisi ahjukartuleid. Ta küpsetas neid alati tervelt ja puuahjus. Ootasin nii väga hetke, kunas mamma läheb pajakinnastega suure puuahju juurde ja tõmbab sealt välja säriseva ahjupanni kuldpruunide kartulitega. Eriti mõnus oli see hetk, kui oli talvine õhtu ja olime just üle õue saunast tulnud. Siis istusime kõik suure köögilaua taha ja lasime heal maitsta. Ahjukartulites on midagi väga erilist. Iga kord, kui ma neid valmistan, ei jõua ma kartulite küpsemist ahjuklaasi taga ära oodata. Eriti, kui neid saab serveerida mõnusa seene-tomatikastmega. Retsept pärineb minu raamatust "Taimsed õhtusöögid". Rohkelt taimseid jõulutoitude retsepte leiat SIIT!
Kogus: 4 – 6 inimesele
Aeg: 40-minutit
Ahjukartulid:
1 ½ kg kartuleid
1 ½ tl soola
1 sl õli
2 kuhjaga tl kuivatatud tilli
Seene-tomatikaste:
2 sl õli
1 sibul
250 g värskeid šampinjone (ära pese)
2 suurt tomatit
700 ml keevat vett
200 ml taimset koort (nt. Alpro Soya)
¾ tl soola
½ tl jahvatatud musta pipart
½ tl kuivatatud basiilikut
Valmistamine:
Pane ahi 200-kraadi peale kuumenema. Koori ja pese kartulid. Kuivata kartulid puhta köögirätiga ja lõika kaheks või kolmeks tükiks. Sega kartulid soola, õli ja kuivatatud tilliga läbi. Kui ahi on kuum, küpseta kartuleid 30 – 40 minutit või kuni need on pehmed ja krõbedad.
Samal ajal valmista kaste. Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit. Lisa seeneviilud ja prae veel mõni minut, kuni seentest on enamus vedelikust välja tulnud. Lisa hakitud tomat ja prae minutike. Lisa keev vesi ja lase paar minutit podiseda. Lisa taimne koor, sool, pipar ja basiilik. Lase veel mõni minut podiseda. Serveeri ahjukartulitega.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar